Ολοκληρώθηκε η α' φάση της κτηματογράφησης - Πότε έρχονται τα πρόστιμα

2020-02-05 11:34

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση κτηματογράφησης, με εντυπωσιακή συμμετοχή των πολιτών το τελευταίο εξάμηνο, αναφέρει το Ελληνικό Κτηματολόγιο, σημειώνοντας πως η συλλογή δηλώσεων ανέρχεται στο 93% της επικράτειας.

Η συλλογή δηλώσεων στις περιοχές όπου έληξε η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής έχει ξεπεράσει το 72%, ενώ ο συμβατικός στόχος ήταν 55%, ενώ σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στις επόμενες ημέρες.

 
 

Πλέον, η ολοκλήρωση της εμπρόθεσμης συλλογής δηλώσεων θα καλύπτει στο τέλος Φεβρουαρίου το 93% της Επικράτειας και θα εκκρεμούν μόνο οι μελέτες που βρίσκονται υπό δικαστική προσφυγή λόγω αντιδικίας των υποψήφιων αναδόχων και αντιστοιχούν στο 7% του συνόλου της χώρας, καθώς και ορισμένες κατά τόπους συλλογές δηλώσεων στην περιοχή των Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας (Ολοκληρώνονται τέλος Μαρτίου).

Είναι ενδεικτικό πως από τον Ιούλιο 2019 μέχρι και τον Ιανουάριο 2020 συγκεντρώθηκαν πάνω από 6.553.651 δικαιώματα (συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων εμπρόθεσμης προσέλευσης) καθιστώντας εφικτή και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης κτηματογράφησης.

 
 

Ακόμα και στις περιοχές που έληξαν οι προθεσμίες δηλώσεων οι πολίτες συνεχίζουν να δηλώνουν με εντατικούς ρυθμούς τα ακίνητα τους στα κατά τόπους Κτηματολογικά γραφεία καθώς και ηλεκτρονικά. Είναι χαρακτηριστικό επίσης πως 1 στους 5 πολίτες υπέβαλαν την δήλωση ατομικής τους ιδιοκτησίας ηλεκτρονικά.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2020 εκπνέει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στις περιφερειακές ενότητες Λήμνου, Λέσβου, Ιθάκης, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου. Και σε αυτές τις περιοχές το ποσοστό συλλογής δηλώσεων αναμένεται να ξεπεράσει το συμβατικό στόχο του 55% όσο πλησιάζουμε στη λήξη της προθεσμίας.

Οι πολίτες που δεν έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα την ατομική τους ιδιοκτησία καλούνται να το πράξουν άμεσα χωρίς την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων προστίμων. 

Ενεργοποίηση των προστίμων

Αναφορικά με τα πρόστιμα, αυτά αφορούν όσους δεν έχουν σπεύσει να δηλώσουν την ατομική τους ιδιοκτησία μέχρι και σήμερα. Τα πρόστιμα και το πλαίσιο που θα τα χαρακτηρίζει πρόκειται να θεσμοθετηθούν εντός του Απριλίου, κατ’ εφαρμογή του σχετικού νόμου του ν.2308/1995. Το ύψος των προστίμων θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας όσο και με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.

Όσοι πολίτες δεν έχουν σπεύσει μέχρι σήμερα να δηλώσουν την ατομική τους ιδιοκτησία καλούνται να το πράξουν τις επόμενες ημέρες χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων προστίμων.

Επαναλαμβάνεται για μια ακόμη φορά πως καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της επικείμενης ενεργοποίησης των προστίμων.

Η επόμενη φάση του Κτηματολογίου. Η ανάρτηση στην Αθήνα

Το προσεχές χρονικό διάστημα πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία της ανάρτησης του Κτηματολογίου στην Αθήνα και αυτή θα διαρκέσει δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις μήνες για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων μένουν στο εξωτερικό. Στη διάρκεια αυτής της φάσης, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγξουν την ορθότητα της καταγραφής της περιουσίας τους και αν υπάρχουν λάθη θα πρέπει να διατυπωθούν εμπρόθεσμα οι απαραίτητες αντιρρήσεις.

Εντός του 2020 στο στάδιο της ανάρτησης θα μπαίνουν σταδιακά και άλλες περιοχές της χώρας.

Διευκολύνσεις πολιτών

  1. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση όσων πολιτών δεν έχουν δηλώσει μέχρι και σήμερα την ατομική τους ιδιοκτησία και οι προθεσμίες υποβολής λήγουν τέλος Φεβρουαρίου, το Ελληνικό Κτηματολόγιο για την αποφυγή της πολύωρης αναμονής πολιτών, εφαρμόζει την διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης», προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσης τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού.
  2. Εναλλακτικά της επίσκεψης των πολιτών στα Γραφεία Κτηματογράφησης, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων μέσα από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου.
  3. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ελληνικό Κτηματολόγιο καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο 210 6505600 ή στον τετραψήφιο αριθμό 1015
  4. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr
Πηγή : naftemporiki.gr