Κτηματολόγιο: Ο κορονοϊός «σπρώχνει» προς τον Σεπτέμβριο τα πρόστιμα

2020-03-17 10:47

Σιωπηρή παράταση έως τον Σεπτέμβριο στην εφαρμογή και έναρξη ισχύος των προστίμων για την υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο θα δώσει, όπως όλά δείχνουν, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τον κορονοϊό.

Παράταση ενδέχεται να πάρει και η διαδικασία ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων και για την Αθήνα, η ημερομηνία έναρξης της οποίας έχει ήδη μετατεθεί για τις 8 Απριλίου, αν και η οριστική απόφαση γι΄αυτό δεν έχει ληφθεί ακόμα.

Την ίδια στιγμή σήμερα ανακοινώθηκε από την «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ότι περιορίζεται στις απολύτως αναγκαίες συναλλαγές η λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων και των Γραφείων Κτηματογράφησης.

Οσον αφορά στα κλιμακωτά πρόστιμα που περιμένουν όσους καθυστερήσουν τη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους και προβούν εκπρόθεσμα σε αυτή, αν και ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα ήταν έτοιμη τον Απρίλιο ώστε η επιβολή των προστίμων να εφαρμοστεί από τον Ιούνιο, πλέον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι πρόστιμα δεν αναμένεται να επιβληθούν έως τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Επιπλέον σιωπηρή παράταση διάρκειας έως έξι μηνών αναμένεται να δοθεί και για την υποβολή δηλώσεων στις περιοχές, στις οποίες «τρέχει» ακόμα η κτηματογράφηση και δεν έχουν εκπνεύσει οι σχετικές προθεσμίες.

Η ανάρτηση της Αθήνας

Αναφορικά με την ανάρτηση της Αθήνας, δύο είναι τα ενδεχόμενα που εξετάζονται είτε η δίμηνη παράτασή της ώστε να ξεκινήσει τον Ιούνιο ή η ολοκλήρωση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ώστε και αυτή η διαδικασία, για την οποία προβλεπόταν η παρουσία του ιδιοκτήτη για τυχόν αλλαγές και διορθώσεις κτηματολογικών στοιχείων, να γίνεται ηλεκτρονικά.

Επί του παρόντος, πάντως, οριστική αναβολή δεν έχει πάρει η διαδικασία, η έναρξη της οποίας ύστερα και από άλλες καθυστερήσεις, έχει μετατεθεί για τις 8 Απριλίου, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του Ελληνικού Κτηματολογίου, δεδομένου ότι λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης, πολλά από τα χρονοδιαγράμματα θα επαναπροσδιοριστούν, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία ανάρτησης με στόχο τουλάχιστον αυτή να μην πάρει άλλη αναβολή.

Λειτουργία Κτηματολογικών γραφείων

Αναφορικά με τη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων και των υποκαταστημάτων του, σε εφαρμογή των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό, αποφασίστηκε ότι για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 16 Μαρτίου 2020 έως και 27 Μαρτίου 2020, η λειτουργία των υπηρεσιών των Κτηματολογικών Γραφείων και των Υποκαταστημάτων του Ελληνικού Κτηματολογίου περιορίζεται στις αναγκαίες ενέργειες για τη διεκπεραίωση των συναλλαγών που υπόκεινται σε νόμιμη προθεσμία, καθώς και εκείνων που, κατά περίπτωση και κατά την κρίση του Προϊσταμένου, έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Όταν απαιτείται επιτόπια παρουσία υπό τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις, εφαρμόζεται το κριτήριο επιτόπιας παρουσίας ενός ατόμου ανά 10 τμ επιφάνειας του χώρου παραλαβής αιτήσεων εντός του καταστήματος, καθώς και η τήρηση της αναγκαίας απόστασης δύο μέτρων μεταξύ συναλλασσομένων και εργαζομένων, υπό τις οδηγίες και την καθοδήγηση του Προϊσταμένου.

Για τυχόν αναμονή εκτός του χώρου του καταστήματος, τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των παρισταμένων και η προτεραιότητα εισόδου στο χώρο παραλαβής εποπτεύεται από τον Προϊστάμενο και υπάλληλο του Γραφείου υπό τις οδηγίες του πρώτου.

Λειτουργία Γραφείων Κτηματογράφησης

Η Διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου, καλεί τους συναλλασσόμενους με τα Γραφεία Κτηματογράφησης,  να περιορίσουν στο ελάχιστο τις επισκέψεις τους στα κατά τόπους Γραφεία Κτηματογράφησης.

Για την εξυπηρέτησή τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνα επικοινωνίας των γραφείων Κτηματογραφησης και την ηλεκτρονική διεύθυνση - e-mail (www.Ktimatologio.gr / Αναζήτηση ανά περιοχή). Οι παραπάνω πληροφορίες είναι αναρτημένες και στα κατά τόπους Γραφεία Κτηματογράφησης.  

Σε ότι αφορά την υποβολή των δηλώσεων τους, μπορούν να τις υποβάλουν μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Κτηματολογίου (https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/Info_Page.aspx).

Σε περίπτωση που υπάρχει επείγον ζήτημα μετάβασης των πολιτών στα Γραφεία Κτηματογράφησης, σε συνέχεια και των Οδηγιών προστασίας και υγιεινής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ),  εφαρμόζονται προληπτικά μέτρα για τον έλεγχο της ροής των ατόμων που εισέρχονται σε αυτά και της τήρησης των προβλεπόμενων αποστάσεων ασφαλείας.

Για το χρονικό διάστημα που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κοροναϊο, δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στην εξέλιξη των υποθέσεών των πολιτών στα Γραφεία Κτηματογράφησης.  

Λειτουργία των κεντρικών γραφείων στη Μεσογείων

Για την είσοδο στα κεντρικά γραφεία του Κτηματολογίου καθορίζεται σειρά προτεραιότητας για τους επισκέπτες που αναμένουν στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου. Επιπλέον:

  • Δίνεται έμφαση στην τήρηση της ελάχιστης απόστασης των δύο μέτρων μεταξύ τους.
  • Τοποθετούνται καθίσματα στον εξωτερικό χώρο αναμονής καθώς και κάδος απορριμμάτων
  • Τοποθετείται ειδικό απολυμαντικό τζελ στην είσοδο προς χρήση όλων των εισερχομένων
  • Το Πρωτόκολλο μεταφέρεται στην κεντρική είσοδο (Μεσογείων 288)
  • Ο φύλακας θα ελέγχει έτσι ώστε να μην εισέρχεται στο κτίριο πάνω από ένα άτομο τη φορά, είτε ως επισκέπτης, είτε ως εργαζόμενος
  • Η χρήση του ανελκυστήρα θα γίνεται μόνο από ένα άτομο ανά διαδρομή
  • Οι φύλακες και οι εργαζόμενοι θα χρησιμοποιούν μάσκες και γάντια μίας χρήσης
  • Δόθηκε εντολή στην εταιρία καθαρισμού για συχνότερο καθαρισμό όλων των επιφανειών εργασίας καθώς και απολύμανσης του χώρου της Εξυπηρέτησης Κοινού.

Για την εξυπηρέτηση των πολιτών, η διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου υπενθυμίζει ότι υπάρχει εγκατεστημένο και λειτουργεί ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιακών υπηρεσιών τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επαγγελματίες.

Οι πολίτες μπορούν, ηλεκτρονικά, από το σπίτι τους, απλά κάνοντας χρήση των κωδικών Taxisnet, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία τους στο Κτηματολόγιο να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις ηλεκτρονικές εφαρμογές του Κτηματολογίου, όπως η ψηφιακή υποβολή δήλωσης και πολλές άλλες ψηφιακές υπηρεσίες.

Ο φορέας καλεί τους πολίτες να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους με το Κτηματολόγιο μέσω διαδικτύου και τηλεφώνου, αποφεύγοντας να μεταβαίνουν οι ίδιοι σε χώρους.

Μαρία Λιλιοπούλου

ethnos.gr

Πηγή : B2Green.gr