Εν αναμονή της εκτός σχεδίου δόμησης: Μέχρι πότε η νομοθετική ρύθμιση – Ποιες οι λύσεις που εξετάζονται

2023-11-15 07:32

Την πολυαναμενόμενη από χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων νομοθετική ρύθμιση για το «ξεπάγωμα» της εκτός σχεδίου δόμησης για τη μεταβατική περίοδο έως το 2026 όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός, δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή έως το τέλος της χρονιάς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγης Τάσου Νικολαΐδη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς αναγνώρισε την ανάγκη να επιλυθεί η εν λόγω εκκρεμότητα δεσμευόμενος ότι πριν την εκπνοή του 2023 η ρύθμιση θα έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου έχει σχεδόν έτοιμη τη σχετική ρύθμιση εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ωστόσο αυτή παραμένει στο συρτάρι καθώς το κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει ανάψει ακόμα το πράσινο φως για να προχωρήσει και για το λόγο αυτό δεν εντάχθηκε και στο ερανιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση λίγες ημέρες πριν.

Πλέον φαίνεται ότι η έγκριση θα δοθεί το προσεχές διάστημα: «Μέχρι τέλος του χρόνου -λέω έναν ορίζοντα- είναι υποχρέωσή μας -και το «εμάς» δεν είναι μεταφορά ευθύνης, η ευθύνη είναι δική μας- να ολοκληρώσουμε με νομοθετική ρύθμιση, γιατί απαιτείται νομοθετική ρύθμιση στο πλαίσιο που ανέφερα και να δώσουμε διέξοδο ακριβώς μεταβατικά, μέχρι να ολοκληρωθούν αυτοί οι σχεδιασμοί, όπου για κάθε τόπο και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές του θα αναφέρονται όλοι οι κανόνες με ασφάλεια δικαίου -το τελευταίο δεν υπήρξε ποτέ μέχρι σήμερα- για να μην υπάρχουν τέτοιες εκκρεμότητες», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο κ. Ταγαράς.

Προσέθεσε αυτό που έχει αναφέρει και αρκετές φορές στο παρελθόν, ότι δηλαδή πρόκειται για «ρυθμίσεις που χρειάζονται. Έχουμε μία βάση, σας το λέω από αυτή τη στιγμή, που θέλουμε περαιτέρω και πολύ σύντομα ολοκληρώνοντας την τελική επεξεργασία να φέρουμε τη νομοθετική ρύθμιση, που και εγώ συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι είναι απαίτηση άμεσης λύσης και διεξόδου».

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανέφερε και ο υφυπουργός, βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου για να εκδοθεί μια οικοδομική άδεια, απαραίτητα και ταυτόχρονα χαρακτηριστικά πρέπει να επιτρέπεται η χρήση για τη συγκεκριμένη περίπτωση που προορίζεται η κατασκευή, η αρτιότητα από πλευράς έκτασης εμβαδού και η απαίτηση για «πρόσωπο» σε κοινόχρηστη οδό.

Το τελευταίο είναι και αυτό, στο οποίο βασίστηκε η πρώτη παρέμβαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, το οποίο με την απόφαση 176/2023, ακύρωσε τον περασμένο Φεβρουάριο οικοδομική άδεια στην Πάτμο. Εκτοτε ακολούθησαν ακόμα δύο αποφάσεις στην ίδια κατεύθυνση με αποτέλεσμα να προκληθεί ουσιαστικά «ξαφνικός θάνατος» στην εκτός σχεδίου δόμηση για χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων, αλλά και να «παγώσουν» επενδύσεις που είχαν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, αλλά πλέον δεν μπορούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια προκειμένου να ολοκληρωθούν.

Οι λύσεις που εξετάζονται

Αν και το πλήρες σχέδιο δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, οι λύσεις που εξετάζει το υπουργείο για την άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), περιλαμβάνουν τρία βασικά βήματα:

  • Την αναγνώριση ως «κοινόχρηστου» του οδικού δικτύου το οποίο υπήρχε το 1977, βάσει των αεροφωτογραφιών εκείνης της χρονιάς.
  • Την προϋπόθεση η αναγνωρισμένη οδός εφόσον πληρεί κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, να έχει κατασκευαστεί ή/και να έχει συντηρηθεί από το δήμο, την Περιφέρεια, κλπ και όχι από ιδιώτη.
  • Την πληρωμή ενός τέλους υπέρ του Πράσινου Ταμείου, το οποίο θα λειτουργήσει ως περιβαλλοντικό ισοδύναμο.

Αυτήν την περίοδο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ολοκληρώνεται η κατάρτιση της νομοθετικής ρύθμισης, η οποία στόχος είναι να είναι έτοιμη έως το τέλος του μήνα προκειμένου να έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Το υπουργείο φιλοδοξεί ότι αυτή θα είναι και η τελευταία «παρέκκλιση» μέχρι την ολοκλήρωση του Πολεοδομικού σχεδιασμού, δηλαδή των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη χρηματοδοτούμενα με περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο κ. Ταγαράς έκανε λόγο για «εθνικό στοίχημα»: «Είναι ευθύνη όλων μας -και δική μας- να βάλουμε επιτέλους τάξη και κανόνες και να μην στερήσουμε δικαιώματα τώρα που υπάρχει και είναι αλήθεια ότι είναι μεγάλο το αίτημα για επενδύσεις μικρές ή μεγάλες, τις οποίες έχει απόλυτη ανάγκη ο τόπος μας, μέχρι να σταθούμε καλά στα πόδια μας και να δημιουργήσουμε προοπτική με ασφάλεια», κατέληξε.

Μαρία Λιλιοπούλου

ethnos.gr

Πηγή : B2Green.gr